maandag 27 juli 2020

Communicatie Tips

Mensen met autisme hebben het moeilijk om te communiceren. Korte, directe en duidelijk zinnen maken het hen heel wat makkelijker. Geef duidelijke opdrachten (lees bevelen) in plaats van hen instructies in vraagvorm te geven (vb: wil jij dat boek nemen - neem dat boek). Herhaal als het nodig is.
Positieve boodschappen worden beter en sneller verwerkt dan negatieve taal. Denk eraan om steeds voldoende tijd te geven om vragen en informatie te verwerken.
Tijdsaanduidingen geef je zeer concreet: over 5 min., 2 weken, 1 maand; niet straks, later, binnenkort ...
Ondersteun je boodschap zoveel mogelijk met afbeeldingen: foto's, tekeningen, film, video, ... Mensen met autisme kunnen vlotter beelddenken dan abstract woorddenken.
Mensen met autisme hebben het heel moeilijk met non-verbale signalen (gebaren, gelaatsuitdrukkingen, ...) en kunnen deze vaak niet goed in het communicatieproces plaatsen. Neem dit niet begrijpen zeker niet persoonlijk!
Vermijd drukke plaatsen en manifestaties. Mensen met autisme kunnen zich veel beter concentreren in een rustige en prikkelarme omgeving. Focussen kan dan veel beter en geeft goeie resultaten.