donderdag 8 oktober 2020

Onzichtbaar Autisme

Autisme heeft vele gezichten. Ieder persoon met autisme is uniek. Er bestaat niet zoiets als standaard autistisch gedrag. Het is verschillend van intensiteit en heel verscheiden bij elkeen die autisme heeft. Er zijn heel wat varianten.
Autisme is onzichtbaar. Dit maakt het zeer moeilijk op eerste zicht om te weten of de persoon waarmee men praat autisme heeft.
Mensen met autisme hebben moeite met communicatie, sociale relaties en verbeelding. Dit is het gevolg van een andere manier van informatieverwerking in hun hersenen.
Deze informatieverwerking heeft ook meer tijd nodig, ongeveer 10 seconden. Voor de gesprekspartner komt dit over als een eeuwigheid en zal dan al snel gezien worden als 'hij/zij luistert weer niet...'
Autisme heeft hierdoor een impact gedurende het ganse leven van iemand met autisme. Het vertaalt zich zowel in zwakke als sterke kanten en beslaat alle levensdomeinen.
Aan ons om hun denkwijze proberen te begrijpen, aan hen om onze denkwijze te proberen te begrijpen. We ontmoeten elkaar zeer zeker ergens op deze avontuurlijke weg!